use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Vánočka

Vánoce bez vánočky si nedovedeme představit. Pusťte se do toho letos sami, slibujeme, že postup nespletete :)
  • 3 hodiny 40 minut
  • Čas přípravy40 minut
  • 8 porce
recipe image Vánočka

Ingredience

Seznam ingrediencí
  • 30 g droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 500 g velmi kvalitní hladké nebo polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • půl lžičky sušené citronové kůry
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 g Hery máslové, rozpuštěné a vlažné
  • 2 žloutky
  • 50 g loupaných mandlí
  • 1 bílek
  • 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru na posypání

      Postup přípravy
      1. V malé misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru na tekutou kaši. Přidejte lžíci mouky, přilijte polovinu vlažného mléka, zakryjte utěrkou a nechte deset minut vzejít kvásek. Měla by se na něm utvořit hustá světlá vysoká pěna. Mezitím do větší mísy prosijte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek.
      2. Uprostřed přesáté mouky udělejte důlek a přelijte do něj kvásek, přidejte zbytek mléka, žloutky a rozpuštěnou Heru máslovou. Vařečkou začněte od středu míchat, k tekutým přísadám postupně vmíchávejte okolní mouku. Až bude těsto příliš tuhé pro vařečku, začněte ho hníst v míse jednou rukou, snažte se do něj zapracovat zbývající mouku. Pokud se těsto bude příliš drolit, pomozte si dvěmi až třemi lžícemi mléka navíc.
      3. Těsto vyklopte na vál nebo kuchyňskou linku a ještě deset minut hněťte – dolní částí dlaně těsto odtlačte po podložce od sebe, pak přehněte napůl, pootočte a totéž znovu a znovu. Pokud se těsto lepí, podsypte ho malým množstvím mouky – stačí tolik, co se vám vejde mezi prsty. Nakonec by těsto mělo být měkké a hebké a téměř se nelepící k pracovní ploše.
      4. Zpracované těsto zformujte do koule a ze všech stran lehce poprašte moukou. Vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca na hodinu až hodinu a půl. Velký plech vyložte pečícím papírem. Těsto vyklopte z mísy a lehce ho prohněťte, jen cobyste vytlačili vzduch. Polovinu mandlí nasekejte na větší kousky.
      5. Rozdělte těsto na osm stejných dílů a z každého vyválejte asi 30 centimetrů dlouhý váleček. Čtyři odložte stranou a zbývající čtyři položte jeden vedle druhého tak, aby směřovaly od vás pryč. Z těchto čtyřech pramenů upleťte cop. Pokud nevíte, jak na to, začněte tím, že překřížíte dva prostřední prameny, a to pravý přes levý. Pak uchopíte dva prameny, co jsou momentálně vlevo, a překřížíte ten z levé ruky přes ten z pravé ruky. Totéž provedete i s pravou dvojicí. Posléze se vrátíte ke dvěma dočasně prostředním a uděláte to samé, co prve – pravý přes levý. Pak přijdou znovu na řadu dvě krajní dvojice, vždy levý přes pravý. A tak stále dokola, až se dostanete na konec pramenů. Stiskněte konce k sobě a zahněte je dospodu. Pak dopleťte cop z druhé strany do konce, znovu stiskněte a zahněte.
      6. Při splétání a zaplétání pamatujte na to, že cop by se neměl utahovat. Hotový cop hranou dlaně po celé délce uprostřed trochu stlačte. Bílek rozšlehejte vidličkou se dvěma lžícemi vody a potřete upletený cop.
      7. Ze třech zbývajících pramenů upleťte klasický trojitý cop, ukončete ho stejně jako předchozí, tedy stisknutím a zahnutím. Položte ho na předchozí výtvor, znovu zploštěte hranou dlaně a potřete bílkem. Poslední pramen překrojte v polovině a oba kousky ještě trochu rozválejte, měly by být nepatrně delší, než vánočka. Stočte je dohromady, ale nespojujte konce k sobě. Spletenec položte nahoru na vánočku a konce zastrčte dospodu pod ni, každý konec pod jeden z rohů. Potřete bílkem i závěrečný cop, ozdobte vánočku zbylými mandlemi a nechte hodinu až hodinu a půl znovu kynout. Tuto fázi neuspěchejte, vánočka zprudka dokyne v troubě a neudrží si svůj tvar. Riskovali byste popraskání a sesunutí horního pramene.
      8. Troubu předehřejte na 180 °C. Jakmile je dost teplá, vložte vykynutou vánočku. Po pěti minutách snižte teplotu na 150 °C  a dopékejte dalších 40 minut. Zdá-li se vám, že příliš rychle hnědne, přikryjte ji kouskem alobalu.
      9. Po vytažení z trouby poprašte hotovou vánočku moučkovým cukrem.

      https://www.youtube.com/watch?v=8T6rEIfzH-k