use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Velikonoční jidášky

Jidášky nesmí chybět na žádném velikonočním stole. Namáčené v medu jsou prostě skvělé.
  • 1 hodiny 20 minut
  • Čas přípravy25 minut
  • 12 porce
recipe image Velikonoční jidášky

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 150 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g rostlinného tuku Hera
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 50 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 vejce na potření

      Postup přípravy:
      1. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, 2 lžíce hladké mouky a vše rozmícháme. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
      2. Změklou Heru se zbylým cukrem, žloutky a vejci utřeme v míse do pěny. Přidáme vykynutý kvásek, zbylé mléko, prosátou hladkou i hrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr a citronovou kůru. Ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Pak těsto znovu prohněteme a necháme ještě 20 minut na teplém místě kynout.
      3. Těsto nakrájíme na kousky a rozválíme je na dlouhé tenké válečky, které stáčíme podle vlastní fantazie. Dozdobíme je rozinkami, rozložíme na plech a necháme 15 minut na teplém místě kynout.
      4. Vejce rozšleháme a jidášky jím potřeme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme na kovové mřížce vychladnout. Hotové jidáše můžeme potírat medem.