use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Ořechové košíčky

Vynikající křehké cukroví s karamelem, čokoládou a ořechy.
  • 2 hodiny
  • Čas přípravy1 hodiny
  • 25 porce
recipe image Ořechové košíčky

Ingredience

Na košíčky:
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g najemno pomletých lískových ořechů nebo mandlí
  • 200 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
Na náplň:
  • 250 g krupicového cukru
  • 120 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 120 g smetany ke šlehání
  • ½ ČL soli
Na čokoládovou polevu:
  • 150 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 150 g smetany ke šlehání
  • Na ozdobu: lískové oříšky nebo mandle – celé i nasekané

      Postup přípravy
      1. Připravte si suroviny na košíčky. Hera musí být vychlazená. Co nejrychleji uhněťte nelepivé těsto. Pracujete rychle, aby se těsto moc nezahřálo. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu až dvě odpočinout do lednice. Poté těsto vytáhněte, oddělujte z něj kousky a těmi naplňte košíčky. Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C zhruba půl hodiny. Košíčky lehce zezlátnou.
      2. Nechte trochu vychladnout a vyklopte z formiček. Poté nechte vychladnout úplně. Připravte si karamel. Třetinu cukru nasypte do nerezového hrnce, který zahříváte na středně zahřáté plotně. Až se cukr začne rozpouštět, přidejte další třetinu cukru. Opět čekejte, až se cukr rozpustí, a přidejte zbytek cukru. Celou dobu průběžně míchejte. Bude to trvat tak dlouho, než cukr získá karamelovou barvu. Hrnec sundejte z plotny a přimíchejte Heru. Když se vám začnou dělat hrudky, vraťte hrnec na chvíli na plotnu a míchejte, až vytvoříte hladkou směs bez hrudek. Vypněte plotnu a po malých dávkách přilívejte do karamelu smetanu. Dochuťte trochou soli. Karamel tím získá zajímavou chuť. Míchejte a nechte pomalu malinko vychladnout.
      3. Karamel nalijte do košíčků a nechte ho vychladnout úplně. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. V hrnci přiveďte k varu smetanu. Odstavte z plotny a nalámejte do ní čokoládu. Nechte stát pět minut a potom vyšlehejte metličkou. Touto horkou čokoládou zalijte karamel v ořechových košíčcích. Vršek ozdobte lískovým oříškem, mandlí nebo nasekanými ořechy.
      4. Nechte úplně vychladnout. Košíčky krásně zkřehnou a cukroví je naprosto dokonalé.