use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Prázdniny už jsou sice za námi, ale babí léto je za dveřmi a do kuchyně přináší spoustu inspirací a také ingrediencí, které by byla škoda nevyužít v jejich nejlepší kondici.

Prostřete stůl na zahradě, nebo na balkoně a překvapte svoje nejmilejší některými z našich skvělých receptů. Na své si přijdou milovníci slaného i sladkého.
My jsme se zamilovali do skvělého Jablečného koláče, který tak trošku připomíná všemi milovaný štrůdl. Vyzkoušejte ho a stane se stálicí ve vaší domácí kuchařce! A pokud se vám stálé stýká po létě a prázdninách, osvěžte si paměť a koláč servírujte s kopečkem oblíbené zmrzliny.

 

Jablečný koláč
Topping
65 g hladké mouky
55 g hnědého cukru
¾ lžičky mleté skořice
špetka soli
40 g studeného rostlinného tuku Hera Máslová, nakrájeného na malé kousky
50 g opražených a nahrubo nasekaných oříšků (můžete použít mandle, lískové oříšky, vlašské nebo pekanové ořechy)

Těsto

130 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
¼ lžičky soli
55 g rostlinného tuku Hera Máslová
100 g krupicového cukru
1 velké vajíčko
½ lžičky vanilkového extraktu
80 ml mléka
2 velká pevná jablka (nám se osvědčil typ Granny Smith), oloupaná a nakrájená na tenké plátky

 

Troubu rozehřejte na 180°C. Formu nebo plech (cca 20 cm) vymažte Herou Máslovou a vysypejte troškou mouky.

Připravte si topping. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, skořici a sůl. Studenou Heru Máslovou rychle zpracujte s moučnou směsí do konzistence, která připomíná drobenku. Nakonec vmíchejte nasekané oříšky a dejte stranou.

Na koláč smíchejte ve velké míse mouku, prášek do pečiva a sůl.
V další míse, nebo přímo v nádobě elektrického mixéru vyšlehejte Heru Máslovou dohladka. Přidejte krupicový cukr a šlehejte, dokud není směs nadýchaná. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a vajíčko a vypracujte hladkou směs.
Do takto připravené směsi přidávejte moučnou směs (postupně ve třech dávkách) a stejně tak mléko (postupně ve dvou dávkách). Těsto nepřepracujte, ale ujistěte se, že v něm nezůstaly žádné hrudky.
Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte ho a poklaďte nakrájenými jablky. Nakonec celý koláč bohatě posypte připraveným toppingem.

Pečte přibližně 45-50 minut, nebo dokud špejle nevyjde z těsta suchá.

Upečený koláč vyndejte z trouby na chladící mřížku.

Koláč můžete servírovat jak teplý a to nejlépe se zmrzlinou, nebo studený.

Dobrou chuť!