Druhá květnová neděle je u nás každoročně vyhrazena maminkám.
Máma. Ta, která vždycky zachrání situaci. Nejlepší šéfkuchař. Vrchní objímač v dobrém i ve zlém. Být maminkou je prostě někdy dřina a proto si zaslouží alespoň pro tento den pauzu.
Způsobů, jak poděkovat a vyjádřit vděk, najdeme nespočet. Zkuste však tentokrát kromě úsměvů, objetí či květin připravit jeden z originálních dezertů, které jsme pro vás připravili.
A že nemáte mnoho času a přesto chcete upéct něco výjimečného? V tom případě vyzkoušejte jeden z našich nejnovějších receptů na úžasný Čokoládový dort. Ano, dort. Tak rychlý a tak dobrý, že si jej ještě v květnu párkrát zopakujete.
Čokoládový dort (z mikrovlnné trouby)
Na dort:
100 ml rozpuštěného rostlinného tuku Hera Máslová příchuť
175 g krupicového cukru
140 g hladké mouky
3 lžíce kvalitního kakaa
100 ml horké vody
3 lžičky prášku do pečiva
2 velká vajíčka
1 lžička vanilkové esence
čokoládové sypání a okvětní lístky růže na ozdobu
Na ganache:
100 g tmavé čokolády, nalámané na kousky
5 lžic velmi tučné smetany
Silikonovou formu (vhodnou do mikrovlnné trouby o průměru 22 cm) vymažte rostlinným tukem a dno vyložte pečicím papírem.
Ve větší míse smíchejte cukr, prosátou mouku, kakao a prášek do pečiva. V menší misce vyšlehejte všechny mokré ingredience, dokud se nespojí.
Mokré ingredience vlijte k suchým ingrediencím a zpracujte hladké těsto bez hrudek. Těsto vlijte do připravené formy a párkrát s ní jemně bouchněte o stůl, čímž se zbavíte vzduchových bublinek. Formu přikryjte potravinovou fólií vhodnou do mikrovlnné trouby.
Připravujte na nejvyšší výkon (800W) po dobu 7 minut. Formu vyndejte z mikrovlnné trouby a pomocí špejle vyzkoušejte, zda je korpus správně propečený. Formu s korpusem nechejte ještě 5 minut odpočívat a poté vyklopte na chladící mřížku.
Mezitím si připravte ganache. V mikrovlnné troubě (600W) rozpusťte čokoládu, bude to trvat asi 2 minuty. Každých 30 vteřin ji pořádně promíchejte. K rozpuštěné čokoládě pak jen nakonec vmíchejte smetanu.
Vychladlý korpus už jen polijte připravenou ganachí, ozdobte čokoládovým sypáním a okvětními lístky růže.