use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Velikonoční jidáše – tradiční a neskutečně dobré

Velikonoce a jidáše k sobě prostě patří. Existuje snad něco lepšího než vůně čerstvého pečiva? Ne, a proto jsme si pro vás přichytali recept na tradiční jidáše, které jsou krásně nadýchané a uvnitř vláčné. Upečte je koledníkům nebo klidně jen sami sobě!
  • 1 hodiny 55 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 1 porce
recipe image Velikonoční jidáše – tradiční a neskutečně dobré

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 150 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g rostlinného tuku Hera
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 50 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 vejce na potření

      Postup přípravy:
      1. Do trochy vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, 2 lžíce hladké mouky a vše rozmíchejte. Kvásek nechte na teplém místě vzejít.
      2. Změklou Heru se zbylým cukrem, žloutky a vejci utřete v míse do pěny. Přidejte vykynutý kvásek, zbylé mléko, prosátou hladkou i hrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Ze všech přísad vypracujte hladké nelepivé těsto, které necháte na teplém místě asi 30 minut kynout. Pak těsto znovu prohněťte a nechejte ještě 20 minut na teplém místě kynout.
      3. Těsto nakrájejte na kousky a rozválejte na dlouhé tenké válečky, které stočíte podle vlastní fantazie. Dozdobte je rozinkami, rozložte na plech a nechte ještě 15 minut na teplém místě kynout.
      4. Vejce rozšlehejte a jidáše jím potřete. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení nechte velikonoční jidáše na kovové mřížce vychladnout. Aby byly ještě lepší, můžete je potřít také medem. Poté už je stačí nachystat na talíř pro koledníky a nasát tu úžasnou vůni.