use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Kynutý švestkový koláč

Tento koláč podle Marzicake je tak šťavnatý! Ať už z těsta vytvoříte jeden velký koláč nebo klasické malé koláčky, určitě si pochutnáte.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy1 hodiny
  • 12 porce
recipe image Kynutý švestkový koláč

Ingredience

Na těsto:
  • 150 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 75 g cukru
  • 3 žloutky + vejce na potření
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 špetka soli
  • citronová kůra
  • ¼ l mléka
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 PL rumu
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
Na náplň (dle chuti):
  • švestky či jiné ovoce dle chuti (může být i mražené)
  • tvarohová náplň (tvaroh, vanilkový cukr, žloutek)
  • koláče lze plnit také povidly
Na drobenku (v poměru 1:1:2):
  • sádlo
  • moučkový cukr
  • polohrubá mouka

      Postup přípravy
      1. Heru smíchejte s cukrem, přidejte žloutky, vanilkový cukr, špetku soli a citronovou kůru. Vše promíchejte. Do mléka přidejte droždí a zahřejte (nesmí být horké, jen jemně vlažné). Pak vše smíchejte a přidejte lžíci rumu. Nakonec přidejte obě mouky a zpracujte hladké těsto, které nechte vykynout. Čas kynutí se odvíjí od kvality droždí nebo mouky. Je to různé. Až uvidíte, že by těsto vylezlo ven z mísy, je ta správná doba.
      2. Koláčky můžete tvarovat maličké nebo větší jako vaše dlaň. Případně dejte těsto na celý plech nebo můžete vytvořit šneky. Je to jen na vás. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pak už zbývá jen plnit. Plnit můžete ovocem, tvarohovou náplní nebo povidly.
      3. Na závěr můžete koláče posypat drobenkou, kterou připravíte z jednoho dílu sádla, jednoho dílu moučkového cukru a dvou dílů polohrubé mouky. Pokud chcete mít koláče opravdu exkluzivní, posypte je ještě mletými pistáciemi. Pečte dozlatova dle vaší trouby. Nejprve na nižší teplotu a pak můžete přidat až na 200 °C.