Obrácený třešňový koláč
Zdá se vám, že některé dny jsou zkrátka vzhůru nohama? Přesně pro ty je tady teto recept na obrácený třešňový koláč.
- Čas přípravy30 minut
- 12 porce
Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 500 g třešní bez pecek
- 2 hrsti mandlových plátků
Na karamel:
- 100 g Hery máslová příchuť
- 100 g cukru krupice
Na těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 100 g Hery máslová příchuť
- 120 g cukru moučka
- 2 vejce
- 150 g kysané smetany
- 100 g smetany ke šlehání
Postup přípravy:
- Nejprve si ze 100 g cukru a 100 g Hery si připravte karamel. Do rozehřátého hrnce nasypte cukr, který se začne rozpouštět a zlátnout. Když začne chytat tmavě zlatou barvu, můžete odstavit hrnec z plotny a opatrně přidejte Heru a rozmíchejte. Nelekejte se, bude chvíli trvat, než se obě suroviny spojí. Dávejte pozor, aby karamel z cukru nebyl moc tmavý, byl by hořký.
- Připravenou formu si vymažte Herou, hlavně boky. Potom do ní na dno nalijte karamel. Na ten naskládejte nebo nasypte vypeckované třešně, které posypte mandlovými plátky.
- Měkkou Heru (100 g) a cukr moučka začněte společně šlehat. Až se spojí, přidejte nejdříve jedno vejce, zašlehejte, a poté i druhé. Po chvíli šlehání budete mít světlou hladkou pěnu. Do pěny přidejte polovinu mouky, zašlehejte. Teď kysanou smetanu a smetanu ke šlehání. Opět zamíchejte. A nakonec zbylou mouku, smíchanou se sodou a špetkou soli. Umíchejte hladké, celkem málo tekuté těsto, které opatrně přeneste na třešně a uhlaďte. Pracujte jemně, aby vám třešně moc necestovaly po dně.
- Pečte na 180 °C, asi 45 až 50 minut. Povrch koláče bude zlatavý.
- Vyndejte z trouby a ihned vyklopte na připravenou podložku. Nechejte trochu vychladnout a můžete podávat.