Obrácený třešňový koláč

Obrácený třešňový koláč

> 60 min. | střední
Ohodnoťte i Vy

Seznam ingrediencí

500 g třešní bez pecek
2 hrsti mandlových plátků

Na karamel

100 g Hery máslová příchuť
100 g cukru krupice

Na těsto

300 g polohrubé mouky
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
100 g Hery máslová příchuť
120 g cukru moučka
2 vejce
150 g kysané smetany
100 g smetany ke šlehání

 

Pozvi své přátele nebo rodinu k ochutnání tvého dezertu!

Postup přípravy

Nejprve si ze 100 g cukru a 100 g Hery si připravte karamel. Do rozehřátého hrnce nasypte cukr, který se začne rozpouštět a zlátnout. Když začne chytat tmavě zlatou barvu, můžete odstavit hrnec z plotny a opatrně přidejte Heru a rozmíchejte. Nelekejte se, bude chvíli trvat, než se obě suroviny spojí. Dávejte pozor, aby karamel z cukru nebyl moc tmavý, byl by hořký.

Připravenou formu si vymažte Herou, hlavně boky. Potom do ní na dno nalijte karamel. Na ten naskládejte nebo nasypte vypeckované třešně, které posypte mandlovými plátky.

Měkkou Heru (100 g) a cukr moučka začněte společně šlehat. Až se spojí, přidejte nejdříve jedno vejce, zašlehejte, a poté i druhé. Po chvíli šlehání budete mít světlou hladkou pěnu.
Do pěny přidejte polovinu mouky, zašlehejte. Teď kysanou smetanu a smetanu ke šlehání. Opět zamíchejte. A nakonec zbylou mouku, smíchanou se sodou a špetkou soli. Umíchejte hladké, celkem málo tekuté těsto, které opatrně přeneste na třešně a uhlaďte. Pracujte jemně, aby vám třešně moc necestovaly po dně.

Pečte na 180 °C, asi 45 až 50 minut. Povrch koláče bude zlatavý.

Vyndejte z trouby a ihned vyklopte na připravenou podložku. Nechejte trochu vychladnout a můžete podávat.

 

Podobné recepty

Ambasador
Zobrazit více

Obrácený třešňový koláč

> 60 min. | střední
Ambasador
Zobrazit více

Hruškový koláč s kořeněným sirupem

45 - 60 min. | snadná
Ambasador
Zobrazit více

Tartaletky se zakysanou smetanou a jahodami

30 - 45 min. | střední
Ambasador
Zobrazit více

Moravské koláče

> 60 min. | pro zkušené