Hruškový koláč s dvěma druhy ořechů

Hruškový koláč s dvěma druhy ořechů

45 - 60 min. | střední
Ohodnoťte i Vy

Seznam ingrediencí

Na těsto

400 g hladké mouky
75 g moučkového cukru
200 g Hery máslové
60 ml vody

Na náplň

8 hrušek
2 citróny
55 g medu
2 lžíce krémového likéru
1 lžičky skořice
1 lžička mletého zázvoru
1 vanilkový lusk
55 g vlašských ořechů (nasekané nahrubo)
55 g lískových ořechů (nasekané nahrubo)
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce hladké mouky
1 žloutek
zakysaná smetana na servírování
rozinky dle chuti

Pozvi své přátele nebo rodinu k ochutnání tvého dezertu!

Postup přípravy

Z mouky, cukru a dobře vychlazené Hery máslové připravte drobenku. Postupně přidávejte ledovou vodu a vypracujte hladké těsto. Vytvarujte do koule a dejte chladit.

Do hrnce dejte na měsíčky nakrájené a očištěné hrušky, šťávu z citrónů, cukr, krémový likér, skořici, zázvor, semínka z vanilkového lusku a 125 ml vody. Přiveďte k varu a vařte, dokud ovoce nezměkne. Poté nechte ovoce vychladnout.

Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte dortovou formu o průměru 20 cm. Z těsta oddělte jednu čtvrtinu a dejte zpátky do lednice. Zbytek těsta vyválejte a vyložte jím dno i boky formy. Těsto propíchejte vidličkou a dejte chladit na 10 – 15 minut. Poté přiklopte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a pečte dozlatova cca 20 minut.

Ořechy smíchejte s třtinovým cukrem a lžící hladké mouky.
Na dno upečeného koláče rozprostřete ořechovou směs a na ní dejte hruškovou. Kdo má rád, může přidat i rozinky.

Rozválejte zbylou čtvrtinu těsta do výšky 5 mm a nakrájejte z něj 8 proužků (můžete i více, záleží na vás jakou chcete mít mřížku). Z proužků vytvořte na těstě mřížku. Potřete vejcem a pečte 20 – 25 minut.

TIP: Koláč servírujte ze teplá se zakysanou smetanou.

 

Podobné recepty

Hera
Zobrazit více

Koláč s ořechovou náplní

45 - 60 min. | snadná
Hera
Zobrazit více

Tvarohovo-dýňový koláč

> 60 min. | střední
Hera
Zobrazit více

Hruškový koláč s dvěma druhy ořechů

45 - 60 min. | střední
Hera
Zobrazit více

Jablečný dortík s hrozinkami

> 60 min. | střední