Dýňový koláč

> 60 min. | snadná
Ohodnoťte i Vy

Seznam ingrediencí

Na těsto:

250 g celozrnné mouky
100 g Hery máslové
100 g moučkového cukru
1 vejce
špetka soli

Na náplň:

500 g dýně zbavené jádřinců
150 g Hery máslové
100 g hnědého cukru
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
špetka mletého nového koření
špetka skořice

Na ozdobení:

ořechy (pekanové či vlašské)

Pozvi své přátele nebo rodinu k ochutnání tvého dezertu!

Postup přípravy

Mouku prosejte s moučkovým cukrem, přidejte změklou Heru máslovou, vejce, cca 2 lžíce vody a špetku soli. Ze směsi vypracujte hladké těsto, které nechte v chladu asi 30 minut odležet. Mezitím dýni oloupejte, nakrájejte na kousky a pečte v troubě asi 30 minut na 180 °C. Upečenou dýni rozmixujte s cukrem, rozehřátou Herou máslovou, muškátovým oříškem a kořením. Odleželé těsto rozválejte na kulatý plát silný asi 5 mm, vyložte jím koláčovou formu o průměru zhruba 28 cm a vytvořte cca 2 cm vysoký okraj. Na těsto ve formě položte (pomuchlaný) pečicí papír a na něj dejte luštěniny (např. fazole), aby se těsto nevzdouvalo. Těsto pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Na horký předpečený korpus rozetřete dýňovou náplň a dopečte při 200 °C dalších asi 10 minut. Koláč dozdobte ořechy.

Podobné recepty

Hera
Zobrazit více

Koláč s ořechovou náplní

45 - 60 min. | snadná
Hera
Zobrazit více

Tvarohovo-dýňový koláč

> 60 min. | střední
Hera
Zobrazit více

Hruškový koláč s dvěma druhy ořechů

45 - 60 min. | střední
Hera
Zobrazit více

Jablečný dortík s hrozinkami

> 60 min. | střední