Jak se to dělá? Jahodovo-smetanový dort

Pro přípravu jahodového dortu si předehřejte troubu na 180° C (horkovzdušnou na 160° C). Plech si vyložte pečícím papírem. Čokoládu rozlomte na menší kousky a společně s Herou máslovou je nechte rozpustit v hrnci na mírném ohni.

Cukr a vejce vyšlehejte pomocí metličkového mixéru do krémové konzistence. Pomalu přimíchávejte tekutou směs rozpuštěné čokolády a rostlinného tuku.

Do mísy, ve které máte směs mouky, mletých lískových ořechů a špetky soli přilévejte za stálého míchání mléko, dokud se nevytvoří těsto. Na připravený plech s pečícím papírem rozprostřete těsto a umístěte ho do předehřáté trouby asi na 20 minut. Jestli je již těsto hotové, můžete zkontrolovat pomocí dřevěné špejle, která by po zapíchnutí a vytažení měla zůstat suchá.

Smetanový sýr a moučkový cukr si vyšlehejte do jemného krému. Smetanu s vanilkovým cukrem vyšlehejte elektrickým ručním mixérem a postupně přidávejte krém ze smetanového sýru. Hotovou náplň nechte vychladnout v ledničce. Mezitím si očistěte jahody, odkrojte slabé plátky a zbytek jahody nechte vcelku.

Vychladnuté těsto rozkrojte na dvě stejně velké plochy. Se zdobičkou naplněnou krémem budete tvořit rovnoměrné kuličky na 1. korpus, nechte si cca 2 cm okraje, aby vám později krém nevytekl, a následně na krémové kuličky pokládejte plátky připravených jahod.
Na vrch prvního již ozdobeného korpusu přiložte druhý a ozdobte ho stejným způsobem, již bez okrajů. Ozdobte většími kusy jahod. Dort nechte vychladit v ledničce. Nakonec nakrájejte na menší kousky a podávejte jako jahodové řezy.