Dýně by se mohla klidně stát synonymem podzimu. Není jen neodmyslitelným společníkem v době Hallowenu, ale i kulinářským pokladem.
Dýni můžete skladovat ve vhodných podmínkách celou zimu a mít tak vždy po ruce zásobu na saláty, polévky, kaše, nebo právě skvělé dezerty.
Na trhu ale i v obchodě můžete narazit na spoustu jejích druhů. Vybírejte ji hlavně podle vůně, která by měla být příjemně sladká.
Muškátová dýně je krásně jemná. Hokkaido má naopak plnou chuť a nemusí se loupat – její slupka po upečení krásně změkne. Máslová dýně sice vyžaduje loupání, za to se odvděčí nejsladší chutí.
Třešničkou na dortu jsou pak už jen zdravotní benefity dýně!
- je jedním z nejvýznamnějších zdrojů betakarotenu, který je významným antioxidantem
- obsahuje vysoké množství vitamínu C, který nejenže podporuje imunitní systém, ale podporuje i tvorbu kolagenu, který je nezbytný například pro udržení krásné pokožky a kvalitních vlasů
- je skvělým zdrojem vlákniny
- dýňová semínka mají vysoký obsah bílkovin a rostlinných mastných kyselin, které pomáhají regulovat hladinu cholesterolu, chrání před artritidou, podporují zdravou kůži a zlepšují funkci mozku
- dužina a semínka jsou bohatá na hořčík, který je nezbytný pro zdravé kosti a zuby
- a to nejlepší nakonec. Dýně obsahuje L tryptofan, chemickou sloučeninu, která vyvolává pocit pohody
Inspirujte se našimi recepty a užijte si kouzelný oranžový podzim!
Všechny recepty najdete zde.